Financiering recreatiewoning

Financiering recreatiewoning in Nederland.

Eindelijk na lang zoeken heb je die ene mooie vakantiewoning gevonden. Je hebt er goed over nagedacht en je wilt deze recreatiewoning kopen. Alleen is deze mooie recreatiewoning wel iets boven je budget en heb je een financiering nodig. De vraag is nu…. Hoe ga je deze recreatiewoning financieren? Dit is eigenlijk de meest logische vraag die volgt nadat je bijvoorbeeld het bord “chalet te koop” hebt zien staan. Bij een chalet kopen komen nu eenmaal meer zaken kijken dan je in eerste instantie denkt. Een chalet staat namelijk op wielen waardoor het verplaatsbaar is. Hierdoor is financiering met een hypotheek dus niet mogelijk. Een hypotheek krijg je alleen op een onroerend goed dat wil zeggen iets dat niet verplaatsbaar is. Wil je toch een chalet kopen en heb je een financiering nodig dan is wellicht een persoonlijke lening een goede mogelijkheid.

 

Kan je een recreatiewoning financieren?

De financiering van een recreatiewoning is niet altijd makkelijk. Als er een chalet te koop staat, dan kunt u dit niet financieren met een hypotheek maar wellicht wel met een persoonlijke lening.

Recreatiewoning financieren met een persoonlijke lening of hypotheek? Lees hier verder…

Ja, in sommige gevallen is het mogelijk om een recreatiewoning te financieren. Natuurlijk zijn er wel diverse factoren die bepalend zijn of het mogelijk is. Bij elke bank waar je een financiering aanvraagt zal je te maken krijgen met verschillende rente’s en voorwaarden. De meest gebruikelijke manieren om een vakantiehuis te financieren zijn met een hypotheek of met een persoonlijk lening. Wat je ook kiest, voor de bank is maar één ding belangrijk en dat is zekerheid. De zekerheid van onderpand en terugbetaling van de lening.

 

Financiering van een recreatiewoning met een persoonlijke lening

Bij financiering met een persoonlijke lening wordt er meer gekeken naar je inkomen en andere schulden en financiële verplichtingen die er zijn. Met een persoonlijke lening kan je ook een auto, keuken of brommer kopen. Wat je gaat financieren is niet zo belangrijk voor de bank, maar wel de zekerheid dat je het kunt terugbetalen. Bij een persoonlijk lening is de rente meestal hoger omdat de bank eigenlijk geen zekerheid heeft over hetgeen je koopt. Om dit risico aan zekerheid te compenseren moet je een hogere rente betalen bij een persoonlijke lening dan bij een hypotheek. Een financiering voor een recreatiewoning is dus soms mogelijk met een persoonlijke lening. Het bedrag dat je kunt financieren met een persoonlijke lening is dus lager dan bij een hypotheek en rente die je betaald is weer hoger.

 

Financiering van een recreatiewoning met een hypotheek

Als je de wens hebt om een vakantiewoning te financieren met een hypotheek dan zijn hieraan direct een aantal beperkingen. Het is daarom dan ook verstandig om eerst met een bank te praten of ze überhaupt wel recreatiewoningen financieren. Het is natuurlijk jammer dat als je jouw droom vakantiehuis hebt gevonden voor de prijs die jij wilt betalen, maar dat vervolgens de banken het niet willen financieren. Laat je daarom altijd eerst goed informeren wat de mogelijkheden zijn zodat je weet wat je precies kunt bieden op een recreatiewoning.

 

 Een recreatiewoning financieren met een hypotheek is in beginsel alléén mogelijk als:

  • de recreatiewoning op eigen grond (erfpacht) staat
  • de recreatiewoning onroerend goed is.

Meer informatie over het financieren van een recreatiewoning vind je in onze verschillende blogs.