Zoeken

Investeren in vakantiehuisjes populair, maar let op.

Investeren in vakantiehuisjes populair, maar let op de risico's

Bron: RTL Nieuws 13 november 2017

De groei in de markt voor vakantiehuisjes zet door. Na jaren kwakkelen nam de verkoop voor het tweede jaar op rij fors toe.

Sommige tijdschriften staan er vol mee: advertenties om te investeren in vakantiewoningen. Een eigen villa op een gloednieuw vakantiepark aan de Noordzee bijvoorbeeld. Of schitterende appartementen in de Alpen.

Waarom zou je ook niet? Bij de bank krijgen je bijna niets voor je spaargeld en de hypotheekrente is laag. Een vakantiehuisje kun je verhuren op momenten dat je er zelf niet bent. Heel aanlokkelijk dus om de eerste stappen te zetten als vastgoedmagnaat. Maar voor je gouden bergen ziet, is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

Verkoop piekt

De markt voor vakantiewoningen heeft de crisis twee jaar geleden volledig van zich afgeschud. In 2015 verdubbelde het aantal verkochte vakantiewoningen naar ruim 3100, vorig jaar werden 3750 vakantiewoningen verkocht, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Ook nam het aantal nieuwbouwhuizen toe.

Die nieuwbouw is niet gek. Mensen zitten niet meer te wachten op verouderde vakantiehuisjes. In populaire gebieden, zoals Zeeland en het kustgebied van Noord-Holland is veel nieuwbouw gerealiseerd. Het zorgt ervoor dat de vierkantemeterprijs van een nieuwbouwwoning bijna 25 procent hoger is dan die van een bestaande woning.

Sowieso is de locatie een belangrijk punt. Belgische en Duitse toeristen zijn dol op onze kust en Waddeneilanden. Rustieke huisjes op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug zijn minder in trek. "De prijzen dalen daar, het aantal te koop staande woningen stijgt", zegt Roeland Kimman, woordvoerder van de NVM.

Onderhoud is duur

Om rendement te maken moet je vakantiewoning wel verhuurd worden. Dit kun je zelf regelen, maar dat kost veel tijd. Denk aan het vinden van huurders, maar ook aan sleuteluitgifte en schoonmaak. Vergeet het onderhoud ook zeker niet, want je huisje moet wel up-to-date blijven.

"Recreatiewoningen verouderen sneller dan reguliere woningen", aldus Kimman. Vakantiegangers willen zoveel mogelijk luxe, zoals een jacuzzi. "Wat tien jaar geleden trendy was, is dat nu niet meer."

Recreatiepark

Veel mensen die puur voor rendement gaan, kiezen ervoor om de verhuur te laten doen door de eigenaar van het park waar het huisje op staat. 95 procent van alle vakantiewoningen staat op zo’n park. Gratis is dat natuurlijk niet.

Jaarlijkse kosten zijn bijvoorbeeld het onderhoud van het park en de kosten van het parkmanagement. Verder moet er betaald worden voor de inventaris en het onderhoud van je woning, bijvoorbeeld als er een lamp stuk gaat. Voor iedere vakantieganger rekent het vakantiepark ook nog eens bemiddelingskosten, legt Frank de Groot van Vakantiemakelaar uit.

Gedateerde parken

Alle nieuwbouw ten spijt, in Nederland liggen ook een hoop gedateerde parken. De meeste vakantiehuisjes zijn dan ook voor 1990 gebouwd. De Groot: "Ik zie gelukkig dat er heel wat parken worden opgeknapt, maar daar betaal je als verhuurder ook aan mee." Hij adviseert om dit als extra kostenpost te reserveren.

Heb je minder te besteden, dan ben je eerder op een goedkoper, ouder huisje aangewezen. Omdat deze huizen minder populair zijn, kunnen de verhuuropbrengsten tegenvallen. Dat komt het rendement uiteraard niet ten goede.

Rekenen maar

Volgens De Groot is het heel belangrijk dat eerst alle kosten van verhuur, onderhoud en bezit bij elkaar op worden geteld. Pas dan kan er een voorzichtige schatting worden gemaakt van het rendement.

Daarnaast raadt hij aan om te kijken of er een huurgarantie met het vakantiepark kan worden afgesproken. Het risico van leegstand ligt dan niet bij jou.

Eigen gebruik

Wie ook zelf wil genieten van zijn nieuwe investering aan zee of in het bos, moet eveneens goed de kleine lettertjes lezen. Onbeperkt wonen in je eigen vakantiehuis mag niet overal. Bij Center Parcs is het zelfs helemaal niet toegestaan om gratis in je vakantiehuis vakantie te vieren. Bij Landal Greenparks mag dat wel, maar maximaal zes weken per jaar, legt De Groot uit.

Op parken waar huisjes veelal door de eigenaren worden bewoond, is het belangrijk dat er een goede vereniging van eigenaren is. Die moet bereid zijn om het park goed te onderhouden, zodat de woningen niet in waarde dalen. Je moet er immers niet aan denken dat je kersverse belegging afglijdt naar het erbarmelijke niveau van Fort Oranje.