Zoeken

Ware run op recreatiewoningen deze zomer

Veel ondernemers in de recreatiesector zijn de dupe van het coronavirus. Het is onzeker of we dit jaar nu wel of niet op vakantie kunnen. Omdat vakanties naar het buitenland er hoogstwaarschijnlijk niet in zitten dit jaar, is er een ware run op vakantiehuisjes in eigen land.

Run op recreatiewoningen

De bestaande maatregelen rondom corona en de 1,5 meter samenleving zijn de afgelopen maand flink versoepeld. Het was dan ook de verwachting dat men steeds meer op zoek zal gaan naar een vakantie in eigen land. En dit bleek ook daadwerkelijk het geval. De toeristische sector trekt weer helemaal bij en de meeste ondernemers verwachten zelfs dat ze deze zomervakantie volledig uitverkocht zullen zijn.

Inhaalslag voor het toerisme?

Doordat de vraag naar vakanties in Nederland enorm is gestegen, stijgen de prijzen van vakantiehuisjes ook explosief. Hiermee maken ondernemers een ware inhaalslag. De bezettingsgraad voor de aankomende periode is bij vele parken en campings al bijna 100%. Echter, door de toenemende vraag zal er meer schaarste in het aanbod ontstaan. Parken zijn volgeboekt en bepaalde populaire gebieden zullen meer druk gaan voelen. Daarnaast moeten we ons allemaal aanpassen om zo de 1,5 meter samenleving, ondanks alle drukte, te blijven handhaven. Er worden vele aanpassingen gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het werken van timeslots in de horeca en ruimere openingstijden voor de verschillende faciliteiten. Ondernemers verwachten dan ook dat ze maximaal 20% tot 30% van hun normale omzet zullen overhouden. 

Aangepaste vakanties

De consument is vooral op zoek naar vakantiehuisjes met veel ruimte rondom en wil hierbij zo min mogelijk contact met andere vakantiegangers. Ondernemers zullen in creatieve oplossingen moeten denken om de 1,5 meter samenleving ook op het park te garanderen. Hierbij wordt er bijvoorbeeld geïnvesteerd in contactloos inchecken, markeringen bij faciliteiten en extra hygiëne punten op het park. Ook wordt er meer aandacht gegeven aan het schoonhouden van accommodaties en het park.

Goede vooruitzichten

De consument blijft onzeker. Mensen wachten misschien toch liever die vakantie naar het buitenland af of weten nog niet hoe de schoolvakanties eruit komen te zien. Toch is deze run op vakanties in eigen land veelbelovend voor de economie. Als ondernemers zich inzetten voor hun gasten is de kans groot dat zij ook volgende jaren op vakantie blijven gaan naar Limburg, Texel, de Veluwe of Groningen. Dat beloofd dus veel goeds voor de toekomst.