Zoeken

Hoe worden vakantiehuisjes nu geboekt?

Het coronavirus houdt ons nog steeds in zijn greep. Voor vele sectoren heeft dit een enorme impact, zo ook in het toerisme. Het voorseizoen van 2020 waren een domper voor vele Nederlandse vakantieparken. Boekingen liepen met tientallen procenten achter. Gelukkig beloofd de zomer veel goeds. Voor de maanden juli, augustus en september rijzen de boekingen de pan uit!

Afname in boekingen

Het begon dit jaar niet zo best voor bedrijven in de verblijfsrecreatie. Campinghouders en ondernemers met een recreatiepark zagen hun boekingen flink teruglopen. Omzet op boekingen van accommodaties liep met 17% terug en boekingen voor kamperen daalden met maar liefst 49%. Daarmee daalde ook de inkomsten die verdient werden met bijvoorbeeld de horeca, fietsverhuur en activiteiten erg sterk.

Stijging in boekingen

Afgelopen maand zijn de maatregelen rondom corona sterk versoepeld. Dit heeft de bevolking weer wat hoop gegeven. Ondanks de versoepelingen ziet men het niet zitten om op vakantie te gaan naar het buitenland. Er is dan ook een enorme belangstelling voor een vakantie in eigen land. Dit is duidelijk terug te zien in de verhuur van accommodaties en standplaatsen; deze zijn bijna overal helemaal volgeboekt. 

Schade beperkt?

Natuurlijk zal de omzet, door alle beperkingen die zich op de recreatieparken voordoen, niet zo hoog zijn als voorgaande jaren. Toch blijven ondernemers positief gestemd. Zij hopen de opgedane schade nog een beetje te beperken dankzij het drukke zomerseizoen. Wanneer ondernemers slim en efficiënt te werk gaan kan er zoveel mogelijk omzet gegenereerd worden. Een voorbeeld hiervan is zoveel mogelijk aansluitend boeken. Hiermee worden ‘lege nachten’ voorkomen. 

Online marketing

TIjdens de lockdown hebben recreatieparken niet stilgezeten en daar plukt men nu de vruchten van. Zij hebben zich gericht op online marketing, waardoor zij zichtbaar bleven bij de consument. De ondernemers die geïnvesteerd hebben in marketing hebben nu dan ook een explosieve groei in boekingen. Daarnaast richten campinghouders en eigenaren van recreatieparken op de inrichting van de faciliteiten. Deze moeten uiteraard allemaal voldoen aan de 1,5 meter samenleving. Zo worden er receptieloze inchecks gerealiseerd en kan er online gereserveerd worden bij horecagelegenheden.

Trends

De prijzen voor de zomervakantie zijn dankzij de enorme vraag gestegen. Daarnaast is het bij vele parken nu ook mogelijk om de vakantie voor 2021 te boeken. Het is voor ondernemers dus extra belangrijk de nieuwe doelgroepen die dit jaar in Nederland verblijven in plaats van in Spanje of Griekenland, aan zich te binden. Op deze manier zal de populariteit voor vakanties in eigen land stijgen en dat biedt kansen voor de toekomst.