Zoeken

Waar op letten bij het kopen van een recreatiewoning?

Denkt u er al langere tijd over na om een recreatiewoning te kopen, maar weet u niet precies waar u op moet letten? Dit snappen wij maar al te goed. Een grote aankoop zoals een vakantiehuis doet u namelijk niet dagelijks.

Er zijn vaak verschillende redenen waarom u een recreatiewoning koopt, bijvoorbeeld als vakantieoptrekje, om het te verhuren of als investering. Voordat u deze aankoop doet is het slim om vooraf uw budget en doel te bepalen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren waar u op dient te letten. Wij zetten ze allemaal voor u op een rijtje, zodat u goed voorbereid op zoek kunt gaan naar uw vakantiewoning.

Bepaal uw doel en budget

Voordat u een recreatiewoning gaat kopen is het goed om van te voren uw doel en budget in kaart te brengen. Is het hoofddoel van de recreatiewoning dat u er zelf gebruik van gaat maken of wilt u de woning volledig gaan verhuren? In dat geval is het niet alleen belangrijk dat de woning aan uw eisen voldoet maar ook aan die van potentiële huurders.

Het is vooraf goed om een bepaald budget aan te houden voor uw zoektocht. Houd hierbij bijvoorbeeld rekening met extra kosten, zoals gas, water en licht. Ook kosten voor het opknappen van het vakantiehuisje kunnen er eventueel nog bij komen. Onze tip is: neem vooraf contact op met een financieel adviseur als u niet zeker bent over uw budget en bedenk hoeveel rendement u zou willen behalen. 

waar op letten recreatiewoning kopen

Het type vakantiewoning

Als tweede tip geven we u mee om vooraf goed na te denken over welk type vakantiewoning u zoekt. Zoekt u een tiny vakantiewoning voor 2 personen of juist een ruime villa voor het hele gezin? Daarnaast kunt u op een rij zetten welke faciliteiten u bij een vakantiewoning wenst. Wilt u een eigen parkeerplaats, een zwembad of een sauna? Houd hierbij in gedachten: hoe beter de faciliteiten en staat van de woning, hoe beter het vakantiehuis het op de verhuurmarkt zal gaan doen.

De omgeving van de vakantiewoning

Geeft u de voorkeur aan een vakantiewoning in het binnen- of buitenland en gaat u voor een rustig gelegen plek of juist in de buurt van de stad? Houd hierbij ook rekening met wat u en uw gezin of eventuele verhuurders in de buurt kunnen doen. Zijn er sportieve activiteiten in de buurt te beoefenen of zijn er uitgaansgelegenheden in de buurt? Wanneer u dit vooraf allemaal goed op een rij heeft, kunt u gerichter op zoek gaan. Dit zal uw zoektocht een stuk makkelijker maken.

Juridische regels recreatiewoning

Wanneer u een vakantiehuis op het oog heeft en u heeft alle bovenstaande punten al goed op een rij staan, dan is het daarnaast van belang om de volgende punten van de woning na te gaan:

  • Bevindt de woning zich op een park en gelden er algemene voorwaarden of regels?
  • Is de grond waar de vakantiewoning op staat inclusief?
  • Welke belastingen betaalt u?
  • Welke verzekeringen zijn nodig?
  • Aan welke eisen moet de recreatiewoning voldoen?

Meer informatie over het kopen van een recreatiewoning?

Bent u geïnteresseerd in het kopen van een recreatiewoning? Bekijk ons volledige aanbod recreatiewoningen of contact ons vrijblijvend en geef uw zoekopdracht door. Wij gaan graag voor u aan de slag. Ook wanneer u een specifieke vraag heeft over waar u op moet letten bij het kopen van een recreatiewoning, helpen onze specialisten u graag.