Zoeken

Lage rente leidt tot kopen van vakantiewoning in plaats van geld op de bank

Lage rente leidt tot kopen van vakantiewoning in plaats van geld op de bank

Bron: Algemeen Dagblad

De lage rente zorgt ervoor dat particulieren met veel spaargeld niet langer hun geld op de bank laten staan, maar investeren in bijvoorbeeld een vakantiewoning. ABN AMRO maakte bekend in de nieuwe productvoorwaarden dat bij hen als eerste grote bank klanten met spaartegoed geen rente meer zullen ontvangen. In oktober 2019 verlaagde de bank de rente al naar 0,01 procent en is dus nu helemaal teruggeschroefd naar nul, zo schreef het Algemeen Dagblad.

Grote spaarders, weinig rente

Het blijft niet alleen bij de rentedaling naar nul bij ABN AMRO. Spaarders met meer dan 2,5 miljoen op hun bankrekening moeten vanaf april 2020 zelfs 0,5 procent rente gaan betalen voor het stallen van hun geld. De bank beloofde echter wel geen negatieve spaarrente voor klanten met een som van de spaarrekening tot 100.000 euro. ABN AMRO is niet de enige bank die in korte tijd de spaarrentes flink verlaagd. Door de lage rente in Europa gaan de spaarrentes bij veel banken al een tijd flink naar beneden.

Wettelijk verbod op negatieve spaarrentes

De Consumentenbond heeft al meerdere malen gepleit voor een wettelijk verbod op negatieve spaarrentes voor particulieren. Een wet die in ons buurland België al van kracht is. De organisatie vindt dat ook Nederlandse spaarders een dergelijke bescherming moeten krijgen. Kleinere banken hebben al langer een spaarrente van nul procent. ABN AMRO is de eerste grote bank die dit nu ook doorvoert. De verwachting is dat andere grote banken als ING en Rabobank dit voorbeeld, al dan niet spoedig, zullen volgen. Voorlopig doen de banken geen harde uitspraken over zowel negatieve of positieve renteontwikkelingen. En daarnaast wil niet zeggen dat andere grote banken als Rabobank en ING ook hun afspraken nakomen als ABN AMRO doet. De Consumentenbond is er dus nog niet gerust op dat Rabobank of ING niet toch negatieve rente gaan rekenen aan de grote én vooral kleine spaarders.

Gevolg van dalende depositorente

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt keer op keer de Europese depositorente. Dit is de mogelijkheid die de centrale bank biedt aan de onder haar vallende banken om overtollig kasgeld bij haar te stallen. Door de continue verlaging betalen Nederlandse banken hoge kosten voor het stallen van spaartegoeden bij de ECB. Deze kosten berekenen de Nederlandse banken door aan hun klanten met gevolg dat de spaarrentes alsmaar verder dalen.

Vakantiewoning kopen in plaats van lage spaarrente

Als particulier rente betalen op spaargeld is nu dus nog niet aan de orde. Door de daling van de spaarrente overwegen wel steeds meer particulieren wat ze met hun spaargeld gaan doen om wellicht het betalen van rente over de gespaarde centen in de toekomst te voorkomen. Een manier om spaargeld te laten renderen is het kopen van een vakantiewoning. Een vakantiewoning is een investeringsobject met een aantrekkelijk rendement of een waardevaste manier om zelf van te genieten. Niet alleen de markt in vakantiewoningen in Nederland is in trek, ook in het buitenland stijgt het aanbod behoorlijk. De woningmarkt is in het buitenland vaak nog in opmars wat mogelijkheden biedt voor Nederlandse kopers.

Bent u enthousiast geworden over deze manier van spaargeld investeren? Bekijk het aanbod vakantiehuizen op Vakantiehuistekoop.nl en investeer uw spaargeld slim.