Zoeken

Veluwe meer in trek bij Nederlandse vakantiegangers

Het aantal binnenlandse vakanties naar de Veluwe blijft stijgen. In 2019 gingen maar liefst ruim twee miljoen Nederlanders op vakantie naar het Hollandse natuurgebied, zo blijkt uit het jaarlijkse ContinuVakantieOnderzoek (CVO) van NBTC-NIPO schrijft het Algemeen Dagblad (AD).

Populaire vakantiebestemming

In het doorlopende onderzoek wordt het vakantiegedrag van Nederlanders geanalyseerd. Daaruit blijkt dat de Veluwe in het afgelopen jaar wederom de populairste vakantiebestemming was onder Nederlanders met een marktaandeel van 12%. Op een tweede en derde plaats staan de Groningse, Friese en Drentse zandgronden en de Noordzeebadplaatsen met een marktaandeel van 11%. Gelderland komt overigens naar voren als favoriete vakantieprovincie met ruim drie miljoen vakanties.

Stijging van het aantal bezoeken

De directeur van Visit Veluwe, Herre Dijkema, is blij met de positieve cijfers. Die zijn naar zijn mening mede het gevolg van beleid om toeristen te lokken naar de minder bekende plekken op minder gangbare momenten van de Veluwe. Hij vertelt: “Hiermee wordt kwetsbare natuur ontzien en profiteren meer delen van de Veluwe van het bezoek van vakantiegangers. Deze opzet laat naar ons idee zien dat we slagen, omdat in de herfst met 34,4% en in de winter met 30% de stijging van het aantal bezoeken is gestegen.”

Toeristische vakanties

Het ContinuVakantieOnderzoek stelde vast dat ruim twee miljoen Nederlanders jaarlijks naar de Veluwe trekken voor een binnenlandse vakantie. 1,76 miljoen van deze vakanties betrof zogenaamde ‘toeristische vakanties’. Volgens het CVO zijn dat vakanties in gehuurde accommodaties. Dit type vakantie namen zij een stijging waar van maar liefst 16%. De overige vakanties betreft volgens het CVO een vakantie met een vaste standplaats. Hierbij vieren vakantiegangers hun vrije dagen in een eigen, tweede woning of caravan en dergelijke.

Positieve afwijking

Hoewel de Veluwe steeds meer binnenlandse vakantiegangers trekt, is het totaal aantal binnenlandse vakanties in Nederland in 2019 licht afgenomen ten opzichte van het jaar daarvoor met 1,5%. Dit zijn ongeveer 261.000 vakanties minder in eigen land. De ontwikkeling in Gelderland, in het bijzonder de Veluwe week hier dus in positieve zin vanaf. De Veluwe blijft niet alleen groeien in populariteit onder Nederlanders. Ook onder buitenlandse toeristen wordt de Veluwe gepromoot als vakantiebestemming.

Wilt u ook uw volgende binnenlandse vakantie vieren op de Veluwe of er ook wat regelmatiger op uit trekken in de weekenden, maar wel terug kunnen vallen op een eigen vakantiewoning? Bekijk dan eens ons ruime aanbod vakantiewoningen op de Veluwe en andere plekken in Nederland, Duitsland en België of neem contact met ons op.