Zoeken

Vakantiehuisjes in Zeeland zeer gewild

Omdat het coronavirus onze samenleving nog steeds in zijn greep heeft, blijven we liever thuis deze zomer. Geen verre reizen naar het buitenland. Men gaat massaal op vakantie in eigen land. Gebieden als de Veluwe, Zuid-Limburg en de steden Den Haag, Utrecht en Amsterdam zijn zeer in trek. Zeeland spant hierin toch wel de kroon. Iedereen wilt deze zomer genieten van de zon aan de Zeeuwse kust.

De crisis rondom het coronavirus zorgt ervoor dat mensen liever in eigen land blijven deze zomer. Om toch nog een beetje een vakantiegevoel te krijgen en te ontsnappen aan de drukte van de steden, besluiten mensen een vakantiehuisje te boeken in Zeeland. Voor een huisje langs de kust betaalt men inmiddels zeer hoge prijzen. Het aanbod neemt namelijk sterk af waardoor de prijzen de pan uitrijzen! Het aanbod is met maar liefst 60% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Vorig jaar werden namelijk de laatste projecten opgeleverd en verkocht.

Verkopersmarkt

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) geeft aan dat er in Zeeland sprake is van een verkopersmarkt. De verhouding tussen vraag en aanbod ligt in deze regio namelijk op 3, terwijl de markt in balans is wanneer dit getal tussen de 5 en 10 bedraagt. Deze disbalans zorgt voor ongekende vraagprijzen; soms zelfs meer dan een half miljoen! Wanneer we kijken naar andere gebieden in Nederland, zien we wel degelijk verschillen. In Drenthe bijvoorbeeld, is het aanbod nog ruim, waardoor de vraagprijzen hier lager liggen.

Investeren

De gemiddelde verkooptijd van een vakantiehuisje in Zeeland is 237 dagen, landelijk is dit 386 dagen. De vraag naar Zeeuwse vakantiehuisjes is dus enorm en het aanbod is maar gering. De schaarste zorgt ervoor dat er een ware run is ontstaan. Daarnaast is, door de lage rentestanden, het investeren in een vakantiehuisje erg aantrekkelijk. Mensen gebruiken de recreatiewoningen ter verhuur om op deze manier kosten slim terug te verdienen en een beetje te kunnen sparen. Het biedt daarnaast ook nog eens meer zekerheid dan het investeren in aandelen.