Zoeken

Waar belastingtechnisch op letten bij het kopen van een vakantiehuisje?

Bent u van plan om een vakantiehuisje aan te schaffen maar wilt u eerst de risico’s op een rij zetten? Wij snappen dit maar al te goed. Het kopen van een vakantiehuisje is namelijk niet zomaar iets. We zien namelijk regelmatig minder leuke taferelen ontstaan bij het kopen aan een vakantiehuis bij onder andere programma's als ‘Ik Vertrek’. Een goed vooronderzoek is daarom erg van belang, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Wij zetten verschillende punten waar u op kunt letten op een rijtje. Zo gaat u goed voorbereid van start aan de zoektocht naar uw droom vakantiehuis.

Geen verrassingen van de belastingdienst

Of uw voorkeur nu uitgaat naar een luxe vakantievilla aan de Côte d'azur of naar een knus vakantiehuisje in België. Veel dromen worden steeds meer werkelijkheid nu het geld op de bankrekening toch niet veel meer oplevert. Maar het doen van onderzoek naar de belastingvoordelen blijft belangrijk aangezien de belastingregels met betrekking tot vastgoed in ieder land weer anders zijn. Er wordt belastinggeld geïnd over vakantiehuizen in het buitenland. Hoewel dit voor 2017 nog niet zo was worden vakantiehuizen nu meegenomen in box 3 bij het vermogen waar wel een klein percentage belasting over wordt betaald. Wat u precies moet betalen is afhankelijk van het bezit wat u naast het vakantiehuisje nog meer heeft. Als twee mensen bijvoorbeeld het zelfde huisje hebben van twee ton en de één heeft daarnaast ook een goed gevulde bankrekening zal diegene toch belasting betalen. Of u belasting moet betalen over uw huisje in het buitenland ligt dus aan uw overige bezit en aan de waarde van uw huisje. Het beste wat u in het geval van een aankoop van een vakantiewoning kunt doen is een lokale belastingadviseur inschakelen aangezien de regels per land verschillen. Deze adviseur zal u alle ins en outs kunnen vertellen over de recente regelingen in het betreffende land.

Tips wanneer u de vakantiewoning wilt verhuren

Wanneer u een woning koopt vanuit het oogpunt om er winst mee te gaan maken is de ligging van de woning erg belangrijk. Als u een woning vaak wilt verhuren, is het logisch dat de verhuur in populaire vakantiebestemmingen beter zal lopen. Ook het verdiepen in de politieke situatie in het land is erg belangrijk, het aanschaffen van een woning in een gebied met een negatief reisadvies is in dit geval dan niet handig. Wij geven u ook graag als tip mee om met bijvoorbeeld buurtgenoten of lokale winkeliers te praten over eventuele buurtplannen.

Buitenlands erfrecht

Ten slotte is het bij het aankopen van een vakantiewoning goed om te kijken hoe u het erfrecht wilt regelen. Zeker wanneer u de leeftijd van zestig heeft gepasseerd wilt u dat het voor uw kinderen of nabestaanden goed geregeld is. De beste manier om dit te doen is door middel van het oprichten van een vennootschap. Als uw huis onderdeel is van het vennootschap erft de familie de aandelen. Een andere mogelijkheid is het huis op naam zetten van de kinderen. U kunt uw kinderen het geld dan het beste lenen, zodat u niet te maken krijgt met ingewikkelde regels over het bezit overzetten op naam of het buitenlands erfrecht.

Mocht u na het lezen van het bovenstaande nieuwsartikel nog met vragen zitten of u wilt meer informatie ontvangen over het aanschaffen van een vakantiewoning? Wij helpen u graag. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.