Zoeken

Permanente bewoners Marina Beach moeten weg

TERNEUZEN - Zo'n dertig, veertig bewoners van vakantiepark Marina Beach bij Hoek zijn zich rotgeschrokken van een brief van de gemeente Terneuzen. Permanent wonen mag er niet. Ze moeten binnen twee weken de biezen pakken of er volgt een dwangsom van €25.000.

Daniëlle van Balen kreeg ook zo'n brief. Ze geeft ruiterlijk toe dat ze er permanent woont, al dik drie jaar. ,,Ik moet ook wel. Ik heb geen andere woning en ik kon niks anders vinden. Ik woon er heerlijk en zou eigenlijk niet weg willen. Maar de gemeente heeft het altijd gedoogd. Nu zou ik in een keer weg moeten. Twee weken de tijd krijg ik. Dat is toch onmenselijk?”

Met gedogen bedoelt Van Balen dat Terneuzen best wist dat ze permanent woont waar het volgens diezelfde gemeente niet mag. ,,Dat ik daar woon, is geregeld door mijn contactpersoon sociale uitkering bij de gemeente. Ik krijg er mijn huursubsidie van de gemeente, ik krijg er mijn uitkering van de gemeente. Dan verwacht je toch dat het gewoon mag? Ik ken ook een jong, dakloos stel dat door de gemeente zelf daar pas nog is ondergebracht. En nu zou dat ineens niet meer mogen?”

,,Punt is dat mensen schrikken van zo'n brief", zegt wethouder Frank van Hulle. ,,Mensen denken dat hun situatie anders is dan in de brief van de gemeente staat beschreven. Als het zo is en als mensen denken ze er niet permanent wonen, kunnen ze bezwaar maken door een zienswijze in te dienen.”

Van Balen zal dat in ieder geval zeker doen, belooft ze. Ze is niet de enige die tegen de brief bezwaar maakt.

Gelijke monniken, gelijke kappen
Voor de wethouder geldt dat permanent wonen op een vakantiepark niet mag. Vanuit hetzelfde principe werd er in 2018 een einde gemaakt aan het massaal huisvesten van arbeidsmigranten op Marina Beach. ,,Daar hebben we in toen ook ingegrepen met rechtszaken als gevolg. Gelijke monniken, gelijke kappen. Het uitgangspunt van ons is dat permanente bewoning er niet is toegestaan. Er zijn niet alleen brieven naar bewoners gegaan maar ook naar de Oostappen Groep, eigenaar van Marina Beach.”

Van Hulle erkent dat ook in 2018 na controles door de gemeente duidelijk was dat niet alleen arbeidsmigranten tegen de regels permanent op het vakantiepark woonden. Toen koos Terneuzen er echter voor de aandacht te richten op de honderden arbeidsmigranten.

De SP zet het geval in Terneuzen op de politieke agenda. Jean-Paul Casteleijn, fractievoorzitter in de Terneuzense raad, wil het college om opheldering vragen. Daarnaast wil hij bewoners als Van Balen laten inspreken tijdens de komende raadsvergadering.

Bron: PZC https://www.pzc.nl/zeeuws-vlaanderen/permanente-bewoners-marina-beach-moeten-weg~ac8e2ef6/