Zoeken

Wat doet een aankoopmakelaar ?

Steeds wordt een aankoopmakelaar geraadpleegd wanneer er een vakantiehuis wordt gekocht. Maar wat doet een aankoopmakelaar nu precies en is het wat voor mij? Daar komt u achter in dit artikel.

Wanneer de verkoper een huis verkoopt met een makelaar dan heeft de verkoper een groot voordeel. De makelaar weet als geen ander hoe je moet onderhandelen en het huis moet taxeren. De makelaar weet ook de tips en tricks van het verkopen van een huis. Kortom, de verkoopmakelaar zal proberen het huis zo gunstig mogelijk te verkopen voor de verkoper.

De aankoopmakelaar zorgt ervoor dat u, als koper, ook over deze kennis kan beschikken. De aankoopmakelaar weet namelijk ook alle tips en tricks van het aankopen van een huis, hij of zij is bekend met de onderhandeltactieken en de aankoopmakelaar zal proberen om samen met u het huis zo gunstig mogelijk aan te kopen voor u. Hierdoor is de kans aanzienlijk kleiner geworden dat u aan het kortste eind trekt en uiteindelijk de hoofdprijs betaald voor een huis.

Het is goed om te realiseren dat u, als koper, een onderzoeksplicht heeft. Daar moet u zo goed mogelijk aan voldoen. Doet u dat niet en blijken er na de koop problemen te zijn, dan loopt u het risico dat uw zaak weinig tot geen kans maakt. ‘’U had voor de aankoop beter onderzoek moeten verrichten’’, klinkt het dan. Tijdens het onderzoek kunt u ook informatie ontdekken die ervoor zorgt dat uw het huis alleen tegen een lagere prijs wil kopen. Misschien zie je zelfs wel helemaal af van de koop. Zonder de juiste handvatten wordt dat een zeer moeilijke onderhandeling. De aankoopmakelaar zal u geheel of gedeeltelijk helpen met dit onderzoek en hij of zij weet precies welke aspecten extra aandacht dienen te krijgen. Hierdoor komt u achteraf niet voor verassingen te staan.

Dan spelen er nog meer aspecten een rol. Juridische zaken, zoals bepalingen en clausules in het koopcontract, maar ook bouw- en milieutechnische zaken. Hoe is de bouwkwaliteit, hoe zit het met asbest en mag je later nog uitbouwen? Al deze factoren leiden tot een belangrijke vraag: wat is het huis echt waard? Een aankoopmakelaar kan u die vragen helpen beantwoorden.

Een vakantiehuis koopt men meestal maar een paar keer in het leven. Dan is het inschakelen van een professional helemaal geen gek idee. Een aankoopmakelaar is er speciaal voor u als koper. De belangen van de verkoper spelen dus niet mee. Vraag uzelf dus zeker af of u, net als de verkoper, niet ook zo’n professional aan uw zijde nodig hebt en welke voordelen u daar wel niet mee kan krijgen ten opzichte van de verkopende partij.

Voor meer informatie over de mogelijkheden kunt u altijd contact opnemen met één van onze makelaars.

Contact opnemen