Zoeken

Hoe maakt u de beste foto’s van uw vakantiehuis met een smartphone?

Om een goede eerste indruk te maken op de potentiële kopers van uw vakantiehuisje zijn duidelijke, kwalitatieve foto’s een must. Wanneer u niet kiest voor een professionele fotograaf, kunt u met de huidige smartphones prima foto’s maken voor de verkoop van uw woning. Er zijn wel een aantal do’s en dont’s om rekening mee te houden en die gaan we u vertellen in dit artikel.

Zoals hierboven genoemd maken heldere, kwalitatieve foto’s een goede en betrouwbare eerste indruk op een potentiële koper. Wanneer er geen foto’s bij een advertentie geplaatst worden, haken veel bezoekers al af. Ook worden beelden tot wel 60% beter onthouden en nemen we beelden 600.000 keer sneller in ons op. Dit komt doordat bij veel mensen beelddenken dominanter is dan tekstueel denken. Daarbij worden beelden wel 94% meer bekeken dan tekst. Op basis van enkel tekst zijn er dus maar weinig mensen die de hele tekst goed lezen én contact opnemen voor serieuze interesse.

Professionele fotograaf of smartphone

U heeft dus mooie foto’s nodig van uw vakantiewoning. U kunt ervoor kiezen een professionele fotograaf in te huren of om zelf foto’s te maken. In tegenstelling tot het inhuren van een fotograaf is het voordeel van zelf foto’s maken dat het gratis is. Daarnaast kunt u zelf kiezen hoeveel tijd u wilt besteden aan het schieten van de beelden. Een fotograaf heeft vaak een tijdsblok voor u ingepland en daar betaalt u ook voor. Meer tijd kost dus ook meer geld.

Do’s en Don'ts bij het fotograferen met een smartphone

Wanneer u ervoor gekozen hebt om zelf foto’s te gaan maken met uw smartphone zijn er wel een aantal dingen die u zeker wel én niet moet doen. Het rijtje met voorbereidingen geldt zowel als u zelf foto’s als wanneer er een fotograaf langs komt.

Voorbereidingen

  • Maak uw vakantiehuisje schoon. Een schone, verzorgde uitstraling vinden veel mensen aantrekkelijker dan een vieze, stoffige woning.
  • Haal persoonlijke spullen weg. Denk aan jassen, persoonlijke foto’s, handdoeken, tandenborstels, etc. Wat betreft de keuken: less is more. Haal keukenspullen zoveel mogelijk weg, maar plaats bijvoorbeeld een verse bos bloemen op de keukentafel.
  • Creëer licht. Open alle gordijnen en luxaflexen. Natuurlijk licht is prettiger werken en oogt rustiger. Eventueel kun je binnen nog wel een aantal lampen aanzetten om de warme uitstraling te versterken.
  • Vergeet ook buiten niet! Zet afvalbakken buiten het zicht en zorg ervoor dat de grasmat netjes gemaaid is. Het vooraanzicht wordt vaak als hoofdfoto gebruikt, dus zorg dat alles er netjes en verzorgd uit ziet.

Do’s

  • Maak rechte foto’s. Fotografeer bijvoorbeeld een keukenblok altijd van voren of van de zijkant, maar niet scheef erop. Zo lijkt de ruimte kleiner en de foto als ware om te vallen.
  • Doe de WC-bril helemaal dicht, inclusief de klep.
  • Fotografeer met flits. Dit is niet altijd nodig, maar om buiten het natuurlijke licht en de lampen in het vakantiehuisje nog meer extra licht te creëeren is het gebruik van een flits een goede optie.

Don’ts

  • Maak niet per ongeluk selfies in een raam of spiegel. Check dit even goed wanneer je bijna klaar denkt te zijn. De vakantiewoning staat er nu netjes bij, dus dan kunt u gelijk een nieuwe foto maken.
  • Pas op voor overbelichte ramen. Deze zorgen voor een over- of onderbelichte kamer. Dit geeft een vertekend beeld van de ruimte.
  • Plaats huisdieren en spullen van huisdieren buiten beeld. U bent misschien gek op uw hond, kat of goudvis, maar niet iedereen voelt zich daar wellicht hetzelfde bij.

Met deze tips en trucs kunt u zelf mooie, heldere foto’s maken van uw vakantiehuisje. Zo krijgen potentiële kopers een positieve eerste indruk van uw woning. Veel succes!