Zoeken

Vakantiewoning financieren

Iedereen droomt wel van een eigen vakantiewoning! Er lekker even tussenuit om bij te komen van een drukke werkweek en om te genieten van een rustige omgeving. Een vakantiehuis is vaak een flinke investering en is daarom niet voor iedereen even haalbaar. Gelukkig zijn er meerdere manieren om een recreatiewoning te financieren. Wij geven u graag meer informatie.

Een tweede hypotheek

Het afsluiten van een tweede hypotheek kan een goede optie zijn wanneer u geld tekort komt voor de volledige financiering van een recreatiewoning. Een tweede hypotheek heeft echter geen hypotheekrenteaftrek. De rente mag dus niet van de belasting afgetrokken worden waardoor er meer rente betaald moet worden. Daarnaast moet een hypotheek op een recreatiewoning aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo mag er niet permanent gewoond worden in de woning, mag de woning niet verplaatsbaar zijn, heeft de woning een minimum executiewaarde van €100.000, moet de woning op eigen grond staan, moet de woning voorzien zijn van eigen cv, toilet, badkamer en keuken en moet er een gas-, water- en elektriciteitsaansluiting zijn.

Eigen middelen

Eigen spaargeld of een investering in aandelen kunnen de mogelijkheid geven om de woning te betalen van eigen middelen. De actuele lage spaarrente maakt het bewaren van spaargeld op de bank minder aantrekkelijk. Het is daarom juist verstandig te investeren! Een recreatiewoning kopen is dan een goede oplossing. Er hoeft dan geen lening te worden afgesloten en dat bespaart u dan weer geld! 

Een persoonlijke lening

Lenen vormt natuurlijk altijd een snelle oplossing voor het financieren van een grotere uitgave. U ontvangt dan het geld van uw bank en lost maandelijks een vast bedrag af. Echter, hier komt wel een een hoge rente bovenop. De rente bij een persoonlijke lening is vaak ook nog eens hoger dan die van een hypotheek.

Een lening vanuit vennootschap

Wanneer u een eigen bedrijf heeft, is het mogelijk om daar vanuit geld te lenen. De financiering gaat dan via een hypotheekverstrekker vanuit de vennootschap. U hoeft nu geen rente te betalen en u kunt betere voorwaarden stellen tegen een voordeliger tarief. Het is echter wel een ingewikkelde constructie op fiscaal gebied. Laat u daarom van tevoren goed informeren en verdiep u goed in de voorwaarden die door de belastingdienst zijn opgesteld.

Het financieren van een vakantiewoning kan dus op verschillende manieren. Er is dus altijd wel een manier bij die bij uw situatie past, waardoor het voor iedereen haalbaar wordt deze investering waar te maken en te kunnen genieten van de luxe van een eigen recreatiewoning.