Zoeken

Duurzame vakantiewoning

Gaat u graag op vakantie? Ziet u graag meer van de wereld? Het maken van reizen kan nogal een aanslag zijn op het klimaat. Denk vooral aan het vervoer, het gebruik van chartervluchten en het maken van roadtrips. Om uw ecologische voetafdruk toch een beetje minder te maken kunt u kiezen voor het investeren in een duurzame vakantiewoning. Ga dus voor duurzaam!

Wat is een duurzame vakantiewoning?

Een duurzame vakantiewoning is eigenlijk gewoon een woning die energieneutraal is. De vakantiewoning is dus ecologisch en kan soms zelf helemaal zelfvoorzienend zijn! Duurzame vakantiewoningen raken steeds meer in trek. Dit komt vooral omdat het ontzettend belangrijk is onze uitstoot te verminderen. De wereld is namelijk overbelast en wij kunnen hem een beetje ontlasten door zowel thuis als op vakantie duurzaam te leven.

Hoe kunt u uw vakantiewoning verduurzamen?

Er bestaan vele mogelijkheden wat betreft het energieneutraal maken van uw woning. Wij hebben er een aantal voor u op een rijtje gezet. 

Groene stroom

U kunt allereerst kiezen voor groene energie in de woning. Energie die voortkomt uit natuurlijke bronnen als wind, water en zon. Het aanleggen van zonnepanelen op het dak is hier een mooi voorbeeld van. Zonnepanelen zijn een zeer goede investering, zeker op de lange termijn. U kunt deze namelijk helemaal terugverdienen. Op deze manier wekt u zelf elektriciteit op waarmee u zich van alle duurzame elektrische apparatuur, LED verlichting en slimme thermostaat kunt voorzien. 

Isolatie

Daarnaast kan een goede isolatie van de recreatiewoning bijdragen aan het slim omgaan met energie. U kunt hierbij denken aan geïsoleerde plafonds, vloeren en muren. Maar ook het plaatsen van kunststof kozijnen, voorzien van ventilatieroosters, of ramen met dubbel glas, zorgen voor een aangename temperatuur in uw vakantiewoning. In de winter dus lekker warm en gezellig, in de zomer lekker koel, geventileerd en behaaglijk.

Recycling

U kunt uw woning helemaal zelf opbouwen vanuit gerecyclede en duurzame materialen. Denk bijvoorbeeld aan materialen die natuurlijk zijn of die een lange levensduur hebben, waardoor ze minder snel vervangen te hoeven worden. Kies bijvoorbeeld voor materialen als hardhout. Dit is vaak ook nog eens onderhoudsvrij. Met duurzame speciale lakken en wassen kunt u de materialen van uw woning ook goed beschermen. Recycling kan nog een stapje verder gaar door uw recreatiewoning volledig in te richten met recycle meubels. Neem een bezoekje aan de kringloopwinkel. Hier vindt u vast iets wat binnen het interieur van uw vakantiewoning past! 

Watergebruik

kunt ook water besparen door regenwater op te vangen met behulp van een irrigatiesysteem of een regenton. Hiermee kunt u vervolgens uw permacultuurtuin van water voorzien. Een permacultuurtuin zorgt ervoor dat u het gehele jaar ook nog eens uw eigen voedsel produceert. Elke dag verse groenten, aardappelen, kruiden en fruit uit eigen tuin! Wilt u echt helemaal energieneutraal gaan? Dan kunt u er ook voor kiezen om, met behulp van een speciale watertank met filter, regenwater op te vangen om vervolgens mee te douchen, af te wassen en het toilet door te trekken. Het water wordt dus gefilterd en ook het afvalwater kan gezuiverd worden.

Een duurzame recreatiewoning biedt u dus verschillende voordelen èn u draagt ook nog eens een steentje bij aan het verbeteren van het klimaat. Kortom, reden genoeg om te investeren in een duurzame recreatiewoning of uw vakantiewoning te verduurzamen!