Zoeken

Jaarplaatsen op ‘volkscampings’ maken plaats voor luxe vakantiewoningen

Vanwege de sterk toenemende vraag naar luxe binnenlands toerisme in Nederland richten binnenlandse en buitenlandse investeerders in toenemende mate hun vizier op volkscampings en verouderde recreatieterreinen met de bedoeling op die plekken luxe vakantiewoningen te realiseren. Vakantieparken die ‘bewoond’ worden door jaarplaatshouders, die veelal al generaties lang een vaste plaats hebben, worden de laatste jaren steeds vaker verkocht aan bijvoorbeeld projectontwikkelaars. 

Aanleiding verkoop

Verkoop lijkt vooral aan de orde bij campings:

  • waarvan de beheerders op leeftijd zijn en er geen voortzetting van het bedrijf door familie plaatsvindt;

  • op toeristische A-locaties;

  • die door vergrijzing te maken krijgen met toenemende leegstand op het terrein;

  • die qua inrichting weinig vernieuwend zijn en daarmee niet aansluiten op de wensen van de jongere generatie jaargasten.

,,Steeds meer parken met stacaravans die aan het eind van hun Latijn zijn worden overgenomen door projectontwikkelaars die lodges en huisjes realiseren’’, zegt leisure strateeg Merlijn Pietersma van ZKA strategie consult.

Financieel interessant

Met luxe, geïndividualiseerde vakantiewoningen valt veel meer geld te verdienen dan de vaste staanplaatsen voor jaargasten. Jaargasten betalen jaarlijkse zo’n €2000,- voor een vaste plek voor hun stacaravan terwijl de nieuwe generatie luxe toeristen eenzelfde bedrag uitgeeft voor een verblijf van 2 weken in een vakantiewoning op dezelfde plek. De aankoop van het terrein en realisatie van een luxe vakantiepark is daarmee een interessante investering voor binnenlandse en buitenlandse partijen. De gerealiseerde vakantiewoningen worden vaak verkocht aan particulieren als beleggingsproject. 

Gemeenten positief tegenover ontwikkeling

Gemeenten staan vaak positief tegenover deze ontwikkeling, omdat toeristen die kortstondig in de omgeving verblijven zijn vaak meer geïnteresseerd zijn in de lokale attracties, meer gebruik maken van de voorzieningen en geld uitgeven bij de lokale horeca etc. Een vakantiepark dat jaarlijks veel wisselende gasten trekt is daarmee interessant voor de lokale middenstand en draagt bij aan een grotere toeristische bekendheid.

Wilt u ook investeren in een vakantiewoning? Bekijk ons actuele aanbod aan vakantiewoningen en projecten in Nederland. U kunt ook het formulier invullen voor hulp bij het vinden van een geschikte vakantiewoning. 

 

Bron: Artikel in EenVandaag